Spelar det någon roll om det är SOA eller molntjänster? Inte till verksamheten

Vad är förhållandet mellan tjänsteorienterad arkitektur och cloud computing? Stäng syskon eller separerade släktingar? Som diskuterats här på blogsite, vissa analytiker, såsom David Mitchell Smith, säger SOA är inte nödvändigtvis moln, medan andra, såsom Dave Linthicum säga en tjänsteorienterad grunden är viktigt för molnet.

SOA-inspirerade bästa praxis leda till lönsam moln konsumtion

Ungefär samtidigt, ZapThink Jason Bloomberg skrev denna insiktsfulla analys av vad som behövs för att göra moln funktion lönsamt, också pekar på behovet av arkitekturen. Han konstaterar att medan IT-chefer är ombord med löftet om cloud computing, de “befinner sig vilse i komplexiteten i utbyggnaden i en molnmiljö.” Detta resulterar i en övertro på leverantörer, och du vet var det leder.

Arkitektur är den saknade ingrediens som behövs för att hjälpa cloud computing leverera till företaget – men hittills har “molnet arkitektur” betydde byggnad eller köpa moln, inte utnyttja dem. Jason uppmanar framåt med “Enterprise Cloud Architecture” eller “Cloud Konsumtion Architecture” för att uppnå affärsnytta.

Till exempel finns det tre huvudalternativ för att hantera ett befintligt program som håller på att överväga för ett moln migration: 1) lämna befintlig app där det är, men förlänga den genom att lägga till nya funktioner i molnet, 2) migrera befintlig app till molnet, så småningom gå i pension den befintliga appen helt och hållet, eller 3) utsätta befintlig app som löst kopplade tjänster, och komponera dem med molnbaserade tjänster som antingen redan är tillgängliga för dig eller att du har byggt eller köpt för detta ändamål.

Vilken är den SOA-ish alternativ? Den tredje har definitivt en SOA-ish klang. Men faktum är alla tre alternativen är en del av en SOA, Jason påpekar. SOA praxis lägga grunden för att hantera sådana frågor

Om din organisation redan har gått igenom tuffa SOA, upprättande av en ram styre och en affärs Services abstraktionslager, följer sedan moln konsumtion naturligt från de bästa metoderna du redan har följande. Är vad du gör fortfarande SOA? Det spelar ingen roll.

Jason inte se skillnaden mellan SOA och moln implementationer, och i slutändan gör verksamheten inte heller. Båda handlar om att leverera tjänster på ett enhetligt, robust, säkert sätt där företaget behöver dem. SOA-baserade tjänster kan komma utifrån eller inifrån, så kan molntjänster.

Datacenter, IBM lanserar nya Linux, Power8, OpenPower system, Cloud, Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden, datacenter, Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinera, artificiell intelligens, Nvidia erbjuder upp AI superdator för ideell forskning

IBM lanserar nya Linux, Power8, OpenPower system

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”

Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinerar

Nvidia erbjuder upp AI superdator för ideell forskning