Kan iOS-appen vara det 21-talet Hypercard?

Hyper var fantastisk, särskilt när vi kommer ihåg vad datorer var 1987. Det var verkligen den första populära hyperprogram på marknaden. Det kombinerade databasfunktioner i “kort” som stöds klick regioner som skulle kunna länka till ett annat kort, eller spela en A / V-fil, eller utföra någon funktion, eller ens starta en externt program. Insamlingen av kort kallades en “stack”. Ännu bättre, var innehåll som skapats i Hypertalk, ett objektorienterat skriptspråk som syftade till nybörjare programmerare.

Ja, det var Mac-bara och ursprungligen avsedd för den lilla monokroma skärmen på Mac Plus. Men du kan inte föreställa intryck av detta program görs. Det var framtiden för datorer, hyper, men i händerna på vem som helst. Det fanns barn böcker skrivna i Hypertalk. Multimedia titlar kombinerat musik, poesi, spel, pussel och lektioner. Häpnadsväckande.

Kom ihåg att 1987 var PC-användare fortfarande kör MS-DOS på kommandoraden. Världen var text och mer text. Mac med dess grafiska fönstermiljö ansågs kättersk för företagsanvändning. Och det hade Hypercard.

En Mac longtime Mac utvecklare råkade skriva mig förra veckan om Hypercard

Rörlighet, $ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå, iPhone, Apples garanti för vattenresistent iPhone 7 omfattar inte flytande skador, iPhone, iPhone 7 prislappar kan hindra Kina försäljning, rörlighet, Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7 ? Det kommer att kosta dig

Den andra historiska-vinkling historia Jag har varit besatt av den senaste tiden är den nästan totala avsaknaden av erfarenhet den nuvarande generationen av teen-och-tjugo-något produktdesigners och ingenjörer har med Hypercard. Det är otroligt för mig att det finns så mycket inkompetent nygamla händer, när om Hypercard var åtminstone som en del av historien om dator läroplan, skulle det inte finnas några mer axel stående pågår.

Men vad är det nuvarande valet för rika media programmering idag? HTML5? När allt kommer omkring, innehåller den nya och

Eller kanske vissa smaker av PDF kan vara valet av publicering eller akademiska yrkesverksamma. Acrobat stödjer ett brett utbud av multimedia, Flash integration, media och Programmat element och olika funktioner. Så, fyller det säkert räkningen, även om hela plattformen inte köras oförändrat på iOS eller de flesta mobila plattformar.

Men jag skulle föreslå att iOS-appar verkar bäst passar räkningen som det moderna stacken. Programmen är självständiga och kan referera till interna och externa resurser. Många individer och företag erbjuder böcker och andra dynamiska uppslagsverk i formatet. Och i slutet av mars fanns det några 365 miljoner enheter som kan köra en app. Det hela staplar upp.

Jag har några Hypercard minnen

Uppgraderingar. Jag minns deltar i ett möte i Berkeley Macintosh User Group 1986, vid tiden för Mac Plus och före utgivningen av Hypercard. Den dåvarande ledaren för gruppen Reese Jones, nu en riskkapitalist, konstaterade att alla som behöver mer lagringskapacitet än 20MB hårddisk (ja, det är megabyte) som levererades med Mac Plus måste vara en programvara pirat. Efter lanseringen av Hyper att maxim ändrats alla ville få tillgång till rika medieinnehåll (okej, ankomsten av cd-rom hjälpte).

Tidiga Mac adopters fångades lite platt på foten av minneskraven i Hypercard: en megabyte. Wow! Dock hade jag köpt en Fat Mac, en 512K modell. Så, med kostnaden för RAM i dessa dagar, hårdlödda på logikkortet, tillbringade jag $ 1000 för en extra 512K uppgradering kort (ja, kilobyte) för att köra Hyper 1987. Och jag köpte en 300 MB hårddisk (även kostar $ 1000 ) för min dåvarande Mac IIci bara ett år eller två senare.

Smut Stack. En av de första kommersiella stackar tillgängliga vid lanseringen av Hypercard var Smut Stack, en uppsluppen samling (om du var i sjätte klass) av något stygga bilder som skulle göra skämt, närvarande en popup bild, eller en fis ljud när tittaren klickat på dem. Författaren var Chuck Farnham av Chuck kusliga världsberömd.

Hur gjorde han det? När allt kommer omkring, Hypercard var en stor hemlighet ner på Cupertino, även på den tiden innan muren av tystnad gick upp runt Apple.

Det verkar som om Farnham gå runt San Jose loppmarknad under våren 1987 och såg ett par används Mac till salu. Han fick veta att de var bruten. Carting dem hem, fick han dem att köra och upptäckte flera tidigt bygger på Hypercard samt dess programmeringsmiljö. Lurar runt med programmet, kunde han bygga Smut Stack, som sålde slut på Boston Macworld Expo, är en av de enda kommersiella stackar tillgängliga på utställningen.

Hyper också lidit en av de första virusattacker. Den släpptes 1988 och kallas HyperAvenger viruset. Den var skriven av en tonåring som ett ofog virus och mestadels “ofarliga” eftersom ingen faktisk skada gjordes till disk eller data. Men eftersom det inte fanns några kommersiella antivirusprogram, avlägsnande var mestadels manuellt. Viruset visas meddelandet

“Hälsningar från HyperAvenger! Jag är den första Hyper viruset någonsin. Jag skapades av en busig 14-årig, och är helt ofarligt. Dukakis för president i ’88, fred på jorden, och ha en trevlig dag. ”

$ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå

Apples garanti för vattenresistent iPhone 7 omfattar inte flytande skada

iPhone 7 prislappar kan hindra Kina försäljning

Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig