En titt på futuristiska tech 2010

Tänk dig att kunna flytta alla föremål helt enkelt genom att vidröra en skärm, eller har digital information “hoppar ut” från en mobil enhet.

Yta computing och augmented reality, liksom artificiell intelligens och telemedicin, har fått mycket intresse över deras potential för att förbättra användarupplevelsen. webbplatsen Asien har de fyra tekniker och diskuterar deras utveckling under 2010.

Yta computing, yta computing har flyttat från “en forsknings nyfikenhet att distribueras teknik.” Detta var enligt Jackie Fenn, vice vd och forskare vid Gartner, i en rapport från juli 2009.

Enas, Faysal Abdul Aziz, vd för Malaysia-baserade start Smart Surface, tror 2010 kommer att lägga grunden för start av ytan computing, eftersom det kommer att få exponering genom uppmärksammade projekt och diversifiera i branscher utanför media och reklam i spel, utbildning, konferenser och medicinteknisk industri

Patrick Chan, Chief Technology rådgivare ny teknik på IDC Asien-Stillahavsområdet, tror hur användarna acklimatisera röra gränssnitt är en språngbräda för ytan computing. “Den yngre generationen som är närvarande i skolor är mer anpassade att röra enheter, och de kommer att forma nästa generation av tech konsumtion “, tillade han.

Marknaden kommer att se framväxten av större skärm enheter under 2010, som stora aktörer som Microsoft, Dell, Lenovo och Apple frisättning liknande anordningar som är en korsning mellan en smartphone och en bärbar dator, sade Chan.

Dessa enheter kommer att öka i antal med mer förenklade funktioner ombord för att få tillgång till Internet, online video och sociala samarbete programvara, och kräver mycket mindre ström för att fungera “, sade Chan.” [Vi kan förvänta oss] nyare pekskärmar [som] kan styras med rösten, penna, spårning eller tryck ögat.

Microsofts Surface general manager Panos Panay, tror yta computing är ett stort framsteg i datorer som rör sig utanför det traditionella användargränssnittet till ett mer naturligt sätt att interagera med information. Microsoft Surface riktar vertikala marknader som detaljhandel, gästfrihet, finansiella tjänster, hälsovård, fordon och den offentliga sektorn. Men som alla nya tekniska investeringar, Panay tillade att organisationer måste överväga om att investera i ytan computing kommer hjälpa till att nå sina affärsmål.

Samverkan; Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? CXO, Vem påverkar CIO: er? Här är topp 20, CXO, ANZ Bank att blanda tech verkställande däck, datacenter, Delta sätter prislapp på system strömavbrott: $ 150 miljoner före skatt inkomst

Augmented reality, augmented reality (AR), där digital information överlagras på användarens syn på den verkliga världen, sakta men säkert flytta ut från sin industriella nisch. Gartners Fenn, i sin rapport från juli 2009 konstaterade att AR på mobila enheter kommer att uppleva en ökande mängd synlighet och hype under de närmaste åren, tack vare marknadsledare som Nokia, och startups utforma applikationer för Apple iPhone och Google Android.

Bhavya Khanna, trådlös forskarassistent vid ABI Research, konstaterade att AR också kan fungera som reklam för både detaljhandel och tjänsteoperatörer i städer. Resebranschen är ett annat område görs för AR, sade hon och tillade att ansökningar från Lonely Planet redan existerar. “Smarta städer som vill främja turismen skulle vara klokt att kopplas ihop med applikationsleverantörer att inkludera sådana beläggningar, såsom turistinformation, historiska och arkeologiska information turistmål.”

Chefsanalytiker Windsor Holden av Juniper Research tillade att ur ett affärsperspektiv, har AR potential att bli mycket värdefulla, särskilt inom områden som teknik och säkerhet.

Men räknar han att 2010 kommer sannolikt att bli ett genombrottsår för AR. Han hävdade att mycket få telefoner är AR-kapabla – tekniken kräver accelerometrar, digital kompass, kamera, mobilt bredband och GPS.

Holden berättade webbplatsen Asien i ett e-postmeddelande som själva tekniken har ännu inte nått en punkt där företagsapplikationer kan med fördel frigöras. “GPS ensam inte ger den grad av precision som krävs för distribution, särskilt för tidskritiska applikationer”, och tillade att det finns en hel del arbete som görs i sensorfusion som skulle kunna övervinna dessa problem, men som skulle vara långsiktiga lösningar.

På mjukvarusidan, också Khanna noteras att även AR applikationer såsom “lager” existerar, är över på verkligheten fortfarande saknas för alla men några städer i världen.

Artificiell intelligens, kommer 2010 att bli ett år av artificiell intelligens (AI) slutligen?

Forskare Ng Se Kiong och Li Haizhou berättade webbplatsen Asien att medan “grand traditionella syn” AI låta datorer ersätta människor med människoliknande intelligens är inte riktigt där ännu, har de framsteg som gjorts av AI forskare gjort någon form av AI applikationer möjliga .

Ng, som är från Data Mining avdelningen, och Li som är från det mänskliga språket teknik Institutionen för Institutet för Infocomm Research (I2R), säger AI-liknande teknik som är redo att ta bort för företag är data mining, eftersom detta kan process stora mängder data för att identifiera användbara trender och mönster. Dessa kan användas som Business Intelligence för företag genom kundprofilering som i CRM (Customer Relationship Management) program, ge rekommendationer som i Amazons “Personer som köpt denna har också att” -funktion, och känsla analys av online-diskussionen. I2R är en medlem av Singapores myndighet för vetenskap, teknologi och forskning (A * STAR).

Sådana tillämpningar innefattar röstigenkänningsteknologi som visserligen inte kan förstå mänskligt tal helt, kan känna igen siffror och nyckelord. Dessa tekniker kan användas i röstgruvapplikationer såsom sökning och indexering av nyhetsvideor med nyckelord, enligt I2R forskarna.

AI kan också sättas in för att söka efter specifika mönster i bilder och videor, såsom i övervakningstillämpningar för att spåra passagerare på offentliga platser som flygplatser, sade forskarna. De tillade att medan datorer kanske inte har samma nivå av visuell förståelse utbildade mänskliga ögon, får de inte trött.

IDC: s Chan instämde också. Han noterade att många funktioner i AI som är områdesspecifika – taligenkänning och ansiktsigenkänning – går in i branschen plattform. Exemplen utförde sökningar med röst, ansiktsigenkänning i kameran, och sensoriska funktioner i robotar som gör särskilda sysslor som dammsugning, disk mottagning eller hjälpmedel shopping.

Och med tillkomsten av Internet och förbättring av teknik som cloud computing “prover för utbildnings AI motorer och datorcykler som behövs för att slutföra dessa inlärnings motorn nu inte ett problem”, sade han och tillade att det aktuella problemet är att skala till större problemområden som är holistisk i naturen och som integrerar många befintliga AI funktioner som syn, känsel och röst.

Som sagt, förmågan att matcha AI till människans förmåga är fortfarande “långt borta de närmaste åren”, säger Chan.

För organisationer överväger att införa AI, Ng och Li påpekade också att de bör ta hänsyn till deras ROI (avkastning på investering) cykler. Forskarna noterade att AI ska användas för datorstödd drift och inte för att ersätta mänsklig beslut. Datorn ska användas för sina styrkor – icke-trötthet, kan skanna stora mängder data, systematisk analys av data, mönsterigenkänning – så länge organisationen förväntar sig och tål datorgenererade fel.

Telemedicin, med enkla telemedicinska tillämpningar redan här, är 2010 ses som året för den sofistikerade telemedicin teknik, menar Anthony Cox, analytiker på Juniper Research.

Enkla telemedicinska applikationer på plats redan är de som använder mobila nätverk för att sprida information eller mobilnät för fjärrpatient rådgivning. Cox påpekade mobilbaserade patienten konsultprojekt såsom Health i Bangladesh, Medi i Mexiko och Teledoctor i Pakistan. Nästa steg, som sysselsätter mer sofistikerad telemedicin, står inför rätta i stor utsträckning i USA. Dessa inkluderar hjärtövervakning, inspelning glukosnivåer och användning av mobil teknik för att kontrollera om den åldrande befolkningen, sade han.

Språkar att telemedicin kommer inte bara att skapa möjligheter för medicin, kommer det att gynna teknik genom innovationer och förbättring av telemedicin marknaden är Guan Cuntai. Han är programchef för hjälpmedels ICM för hälsoövervakning och rehabilitering vid I2R.

Guan tillägger att telemedicin kommer att kräva kommunikation, information och media teknik för att överföra, arkivera, hämta, analysera och bearbeta användarnas hälsoinformation.

Organisationer som skulle gynnas mest av telemedicin skulle vara sjukhus, kliniker, sjukhem, försäkringsbolag, medicintekniska företag och tjänsteleverantörer som teletjänsterna, mjukvarutjänster och sjukvård, påpekade han. “Det är början på dessa nya tjänster, och telemedicin kommer så småningom in vanliga vård”, sade han och tillade att telemedicin kommer att tränga in i fler bostäder som den åldrande befolkningen ökar. I själva verket, konstaterade han att företag såsom Bosch och Cardionet, redan har lanserat tjänster för mobila eller hem-baserade telemedicinska tjänster.

IDC: s Chan tror telemedicin kommer att fortsätta att utvecklas på kort sikt, men att samhället och nätverket måste mogna. Han noterade att ett allvarligt problem som påverkar telesurgery är nätverk släpar. “Även om det finns nya state-of-the-art anläggningar som förekommer i Asien, till exempel Singapore National Eye Centre telemedicin i oftalmologi, fortfarande finns det en lucka att nätverkets prestanda.”

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Vem som påverkar CIO? Här är topp 20

ANZ Bank att blanda tech verkställande däck

Delta sätter prislapp på system strömavbrott: $ 150 miljoner före skatt inkomst