BlackBerry styrelse meddelar att det är öppet för att sälja företaget

BlackBerry styrelse meddelade på måndagen att det har bildat en särskild kommitté som i slutändan kan leda till en försäljning av bolaget.

Säkerhet, BlackBerry DTEK50 misslyckas att höja säkerhetsbygeln, säkerhet, Quadrooter “brister påverkar över 900 miljoner Android-telefoner, rörlighet, BlackBerry gör sin Hub programvara tillgänglig på Android-enheter, säkerhet, BlackBerry” förbättrad “krypto ger samma säkerhet, mindre förtroende

Strax innan nyheten tillkännagavs, var smartphone maker aktier stoppades på Nasdaq-börsen i New York.

Det finns en hel del faror att söka strategiska alternativ när du försöker montera en comeback. BlackBerry kommer att vilja låtsas att det är business as usual under processen, men osäkerhet kvarstår.

I ett uttalande, kommer utskottet i uppdrag att “explor [ing] strategiska alternativ för att öka värdet och öka skala i syfte att påskynda BlackBerry 10 distribution.”

“Dessa alternativ kan omfatta bland annat eventuella samriskföretag, strategiska partnerskap eller allianser, en försäljning av bolaget eller andra eventuella transaktioner,” företaget uttalande till.

Styrelsen kommer att bestå av några ledande befattningshavare, inklusive BlackBerry ordförande Barbara Stymiest och vd Thorsten Heins.

Heins sade företaget kommer att fortsätta att fokusera på “att minska kostnaderna, kör effektivitet och påskynda utbyggnaden av BES 10, samt att driva antagandet av BlackBerry 10 smartphones.”

JP Morgan kommer att fungera som finansiell rådgivare till utskottet. Företaget sade att det inte garanterar någon transaktion kommer av detta, och att detta var en “prospekteringen.”

Det kommer mitt tidigare mullrar och rykten om att smartphone tillverkaren tänkte privat.

Källor talar Reuters, som först rapporterade historien förra veckan hävdade samtidigt, inga beslut hade gjorts vid tiden företagets styrelse var “uppvärmning” till tanken på att gå privat i arbetet med att privat itu med sin minskande marknadsposition.

Aktier i BlackBerry ($ BBRY) ökade med mer än 5 procent på marknaden nära på fredagen på rykten om att bolagets styrelse såg mer positivt på tanken att det kunde trumma upp kapital och investerare stöd för att dra sig ur aktiemarknaden.

I pre-marknadshandel på måndag, aktier ökade med mer än 1 procent.

Med andra ord, kommer BlackBerry nu påbörja arbetet med att fastställa om det kan göra det ensam i smartphone utrymme, eller om den behöver ekonomiskt stöd. Möjligheten att gå privat lämnas inte uteslutas trots en brist på direkt nämna, men även företaget måste förbereda investerare och aktieägare som det skulle kunna leda till en uppdelning av bolaget och en division-med-division sälj- av.

webbplatsen kommer att hålla dig uppdaterad med mer hela morgonen.

BlackBerry DTEK50 misslyckas att höja säkerhetsbygeln

“Quadrooter” brister påverkar över 900 miljoner Android-telefoner

BlackBerry gör sin Hub programvara tillgänglig på Android-enheter

BlackBerry “förbättrad” krypto ger samma säkerhet, mindre förtroende