BlackBerry BES röran: Inga fler Express Server version, säger RIM

webbplatsen har lärt sig att BlackBerry Enterprise Server Express 5 blir det sista fria versionen av den lilla medelstora affärssystem.

Läs mer

Smartphones, iPhone 7: Varför jag äntligen stort med årets modell, Apple, vill det eller inte, Apple verkligen har “mod” som krävs för att dumpa föråldrad teknik, rörlighet, i ny rörelse, kommer Apple inte avslöja öppning weekend iPhone 7 försäljning, rörlighet, Hands-on med en Samsung Galaxy S7 Edge på Republic Wireless: en bättre Wi-Fi-samtal erfarenhet

Den fria BES Express 5 modell gav små-medelstora företag fri klientåtkomstlicenser. Men eftersom det inte kommer att finnas några BES Express 10, blir det ingen fri avgiftsmodell.

Den kanadensiska smartphone jätte har ännu inte tillkännagivit prissättning för BES 10, men webbplatsen fick veta att serverinstallation BES 10 kommer att vara gratis – som är Mobile Fusion Server i sin nuvarande form. Dock kommer RIM betalt för enheter som är anslutna till servern.

BES är verksamheten och företagskommunikation lösning som erbjuder säker e-post och meddelandetjänster. Dess konsument motsvarighet, BlackBerry Internet Service (BIS) kan vanliga användare att ta emot standard och icke-företag klass säker e-post, som Hotmail eller Gmail, till sina BlackBerry-enheter.

BES säkert meddelandesystem förblir ett unikt försäljningsargument för den mobila enheten och datainfrastruktur företag, men ruffling fjädrarna i sitt företags IT-utgifterna vakthundar kommer knappast hjälpa företagets relationer, som nyligen stämplades som väsen, på en all time low.

Matt Baxter-Reynolds: Du måste distribuera BES 10 för BlackBerry 10 för att göra någon mening

Som vi redan vet, BlackBerry Mobile Fusion Server 6, kommer att döpas, BlackBerry Enterprise Service 10 (BES 10) när den lanseras nästa år, förklarade Jeff Holleran, senior chef för RIM: s Enterprise Product Management enhet i ett blogginlägg.

I processen, kommer RIM Mobile Fusion effektivt bli BES 10 när den släpps samtidigt vid sidan av de nyare BlackBerry 10 enheter. Mobile Fusion kommer att “sitta” på toppen av andra servermoduler som tillåter administrationen av BES 5 enheter, BES 10 enheter, liksom Android och iPhone.

RIM tidigare sagt att BES 10 kommer att vara den “ultimata lösning för alla BlackBerry-plattformen enheter.”

Eftersom BES 5 är inte kompatibelt eller kunna hantera BlackBerry 10 enheter, kommer BES 10 endast stödja BlackBerry 7.1 och äldre enheter om en BES 5 server effektivt sitter i mitten fungerar som mäklare “mellan de två BES versioner.

RIM förvärvade Ubitexx i maj 2011 för Mobile Fusion programvara. Det köptes som en bring-din-egen-enhet (BYOD) utöver BlackBerry nätverk, men också för avsikt att hantera QNX-baserade BlackBerry Playbook tablett. Mobile Fusion har hittills endast använts för att hantera Playbook tabletter och inte BlackBerry smartphones.

Mobile Fusion just nu är gratis att ladda ner, men det finns licenskostnader i samband med det. Klientåtkomstlicenser för varje BlackBerry-enheten i samband med Mobile Fusion enheten kan kosta allt från $ 50 vardera för 1000 eller fler licenser, eller upp till $ 99 vardera för fyra eller färre licenser.

Många organisationer drog fördel av den fria BES Express 5 nedladdning som inte har några extra avgifter för klientenheter.

RIM är ganska generösa med anslag, vilket möjliggör 2.000 BlackBerry smartphone-användare per server [PDF]. Men eftersom Express versionen inte bringats fram till BES 10, kommer företagen sannolikt medföra extra kostnader för att driva både nyare BlackBerry 10 och äldre BlackBerry 7.1 och äldre enheter i samma nätverk.

När en äldre BlackBerry 7.1 eller äldre version är pensionerad och ersätts med en BlackBerry 10-enhet – innan det fanns inte licenskostnad för att ansluta till Express – det kommer att vara ansvarig för att ansluta den nya enheten att BES 10.

Men eftersom det inte kommer att vara en BES Express 10 versionen, utesluter en fri säker meddelandehantering plattform för små medelstora företag, kommer det inte längre att vara en fri-av-avgiften användningsmodell som användarna avnjutas i BES 5. Istället RIM tar ut en avgift för varje BlackBerry 10 enhet ansluten genom till BES 10.

Företag och företag överväger att förvärva nya BlackBerry 10 smartphones i ett befintligt nätverk med äldre BlackBerry 7.1 och äldre enheter kommer att kräva både BES 10 och äldre BES 5 servrar att fungera.

Research in Motion klargjorde att det kommer att bli nödvändigt att installera separata versioner av BES: en version av BES 5 för BlackBerry 7,1 och äldre enheter som är för närvarande tillgängliga, och en version av BES 10 för nyare, ännu inte släppts BlackBerry 10 enheter.

Detta innebär att företagen vill köra äldre BlackBerry-enheter och den kommande BlackBerry 10 enheter på samma nätverk, två separata Windows Server installationer kommer att krävas för att köra både BES 5 och BES 10. (Detta kan innebära två fysiska Windows Server maskiner eller två virtualiserade Windows Server-installationer.)

Inledningsvis skulle de två servrarna körs parallellt vid lanseringen, innan ett Service Pack uppdatering i maj då det inte längre finnas behov av två servrar. Service Pack kommer helt enkelt låta de två BES applikationsservrar för att köra in på samma maskin utan behov av två separata virtuella eller fysiska servrar.

När man närmar sig RIM om denna berättelse, en talesman berättade webbplats (betoning gruva)

BlackBerry 10 kunder av alla storlekar kommer att ha möjlighet finns att ansluta BlackBerry 10 enheter säkert, direkt till sina e-postservrar ur lådan med hjälp av ActiveSync-protokollet. Detta inkluderar förvaltningspolitik för användare och grupper.

Med BlackBerry 10, gör vi fler anslutningsmöjligheter tillgängliga för våra kunder för att möta deras olika rörlighet behov, inklusive device management plattformsoberoende och mer BYOD stöd med BlackBerry Enterprise Service 10.

Vi har ännu inte tillkännagivit en färdplan för BlackBerry Enterprise Server Express.

Det är vår uppfattning att RIM inte helt har tänkt igenom konsekvenserna av att avlägsna de fria nivåerna från hela BlackBerry 10 proposition. När allt kommer omkring, varför skulle du ha en fri Express version av en produkt som redan gratis?

iPhone 7: Varför jag äntligen stort med årets modell

Gilla det eller inte, Apple verkligen har “mod” som krävs för att dumpa föråldrad teknik

I nya drag, kommer Apple inte avslöja öppna helgen iPhone 7 försäljning

Hands-on med en Samsung Galaxy S7 Edge på Republic Wireless: En bättre Wi-Fi-samtal erfarenhet