Big data bara en stor, störande bubbla, snart att brista

Det finns en mani runt stora uppgifter, och det finns en mani kring övervakning baserad annonsering, “David” Doc “Searls berättade hemsida på tisdag.” Det har alla märken av en bubbla och en mani just nu.

Socialt företagande, Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform, stora datamängder, är detta en ålder av Big OLAP,? Big Data Analytics, DataRobot syftar till att automatisera lågt hängande frukt uppgifter vetenskap, stora datamängder, MapR grundare John Schroeder steg ner, COO för att ersätta

Men stora uppgifter, sade han, är inget annat än myten om att samla stora mängder data kan hjälpa företag vet kunderna bättre än de kunder ens vet själva.

Searls är mest känd som medförfattare till The Cluetrain Manifesto 1999, och författare till The Intention Ekonomi: När kunderna fattar avgiften i 2012, och han säger att den stora uppgifter myten noggrant skapats, till stor del av IBM och vissa stora konsultföretag, att sälja mer stora dator grymta till flera stora företag. Han hånar denna myt obarmhärtigt.

Som Searls beskriver det, skulle IBM: s säljare vara ute driver en skrämma berättelse. “Åh Gud, du drunknar i stora data! Du måste få kontroll över detta”, de kan säga. “Du behöver stora system från IBM. Sedan i kommer Microsoft, SAP, Oracle och alla de andra stora leverantörer, och plötsligt stora uppgifter är en mycket stor meme. Och marknadsavdelningar köpt in den meme big time.

Jösses, att för att verkligen marknadsföra bra, behöver vi veta våra kunder absolut. Vi behöver veta varenda jävla sak som vi skulle kunna veta om en kund, oh och förresten kan vi göra detta med kakor “, sade Searls.” Larding tvåhundra cookies i din webbläsare verkar vara något som ingen stör att stoppa, så varför fan inte göra det, eller hur?

“Det är övervakning. Vi är bevakad. Kanske håller ögonen är OK för en hel del människor, [men] det är inte OK för många människor samt … fler och fler människor känner lite krypt ut “, sade han.

De flesta människor är inte gå genom världen säger, “Jag vill bli spammad av meddelanden från mina favoritmärken”, vilket är den idioti som är på väg bort från reklamvärlden just nu – vilket inte är reklamvärlden, det är direkt marknadsföring världen. Direktmarknadsföring är skräppost företag som har smittat Madison Avenue. Det kallar sig reklam. Det är inte. Det var aldrig. Det är direkt marknadsföring. Det är direktreklam. Det har fått samma affärsmodell som spam.

Dr Matthew Landauer, en av grundarna av OpenAustralia är lika skeptisk big data. “Allt du kan göra är att optimera din nuvarande verksamhet”, sade han på webbplatsen. “Det kommer aldrig att säga att du gör affärer fel eller behöver en annan modell.

Och allt detta företag optimering handlar om en sak: pengar.

Vi potentiellt gör det till hela vårt samhälle “, sade Landauer.” Det skrämmer s *** ur mig.

Searls var i Sydney för den australiensiska lanseringen av Respect Network, ett nätverk av organisationer och individer som byggts upp kring tanken att användarna ska ha kontroll över sina data och hur mycket av det lämnas ut till de organisationer som de interagerar med. Medlemmar måste samtycka till att följa andra medlemmars tillstånds-baserad datadelning regler och kunna bevisa att de är att upprätthålla nätverkets principer genom ett nätverk omfattande peer-to-peer rykte systemet.

Respektera nätverkets första projekt är en inloggningsknappen, “Logga in med respekt”. Det är mycket som liknande knappar som gör att du kan logga in på e-tjänsten med dina Facebook, Twitter eller Linkedin referenser, förutom att organisationer som använder det måste finnas respekt nätverkets medlemmar.

Denna knapp inte finns ännu. All respekt nätverk kan erbjuda idag är registreringen av ditt “cloud namn”, det vill säga en individuellt medlemskap för en engångsavgift på AU $ 30. Medlemskap kommer att behövas för att betala för utvecklingen av knappen, och även då det kommer förmodligen vara några månader innan du kan använda den för att faktiskt göra någonting.

Searls medger att vilket sätt nätverket och dess partner bygger är “tidiga prototyper”, men han är säker på att det blir nog av en motreaktion mot övervakning reklam för att få det att fungera.

“Vad har hänt är att ett företag [reklam] som till stor del röker sin egen avgaser och ursäkter varje överskott som den har, och djupt, djupt, vill djupt att hålla sig från resten av världen exakt hur det är att de fungerar, inklusive komplexiteten i den, har tagit stora friheter med vad som kan göras på denna tidpunkt, och detta ögonblick är en kort, och det närmar sig sitt slut “, sade han.

Saker förändras. En av de fantastiska sakerna med människor är vår förmåga att uppfinna nya saker och förändra. Varför i helvete inte? Bara för att vi har saker som arbetar OK nu betyder inte att framtida saker inte kan arbeta.

Införliva vad som kallas privacy by design är inte bara ett företag differentiator, sade Searl.

Den brittiska regeringen är över det. För övrigt är den australiska regeringen över den. De passerade en stapel av lagar integritets [som trädde i kraft] den 12 mars som är långt mer avancerade – om man tittar på nya regler som ett framsteg – än någon annanstans på jorden.

Ja, kanske.

Jag håller med om att det har varit en fas förändring i hur människor ser denna övervakning marknadsföring. Sexton månader sedan, några av de ungdomar som deltar min gäst föreläsning för första årets mediestudier studenter vid University of Technology Sydney var medvetna om att deras smartphones spårade dem. Men vid tiden för min senaste föreläsning i mars alla deltagarna var minst medvetna om spårning och lärde sig helt enkelt om några av nyanserna.

Det är uppenbart för mig att ju fler människor lär sig om data mining, desto mindre de gillar det.

Men människor är också lat och lätt distraherad av blanka prydnadssaker. Hittills har de flesta av oss verkar ge bort stora delar av vår integritet i utbyte mot vad är egentligen bara att använda några rader PHP-kod. Kommer det någonsin att ändras? Eller kommer de stora uppgifter myt fattarna och de mänskliga tusenfotingar i reklambranschen alltid vinna?

Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform

Är detta en ålder av Big OLAP?

DataRobot syftar till att automatisera lågt hängande frukt uppgifter vetenskap

MapR grundare John Schroeder steg ner, COO för att ersätta